Cine e Har Gobind Khorana și de ce Google l-a pus pe prima pagină
Har Gobind Khorana a fost un om de știință pe care Google îl pune azi pe prima pagină. El a câștigat un premiu Nobel în 1968.
Har Gobind Khorana a fost un biochimist indian-american a cărui pasiune pentru știință a început sub un copac în satul Raipur, India. El s-a remarcat în lumea mare prin cercetarea genelor și a venit cu răspunsuri pe care se bazeaza în prezent cunoștințele și cercetarea ADN-ului.
Har Gobind Khorana s-a născut pe 9 ianuarie în 1922 într-o familie cu cinci copii. Și-a obținut doctoratul în chimia organică în 1948. El a derulat cercetări la universități din Anglia, Elveția și Canada, iar la Universitatea din Wisconsin, el și doi cercetători colegi au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1968. Har Gobind Khorana și colegii săi au descoperit că ordinea nucleotidelor din ADN-ul nostru determină care aminoacizi sunt construiți. Acești aminoacizi formează proteine care realizează funcții esențiale ale celulelor.
După Nobel, Har Gobind Khorana a realizat a doua descoperire științifică importantă. A construit prima gena sintetică. El a primit o serie de premii în timpul vieții sale, inclusiv medalia națională de știință.
Viața lui Har Gobind Khorana în Statele Unite ale Americii a început în 1960, când a început să muncească la Universitatea din Wisconsin. În 1966, a primit cetățenie americană. Totuși, în 1952 se regăsea în Canada, la Universitatea British Columbia, unde a început și munca la cercetarea care i-a adus premiul Nobel.
[readmore]
Har Gobind Khorana este aniversat de Google la împlinirea a 96 de ani de la nașterea sa. Poți vedea mai jos câteva schițe de doodle, dar și versiunea finală care a ajuns pe prima pagină a motorului de căutare. Compania susține că acest doodle cu Har Gobind Khorana este vizibil în 13 țări din Euroopa, America de Nord și de Sud, dar și în Asia și Australia.
Soția lui Har Gobind Khorana a murit în 2001. El a murit pe 9 noiembrie 2011. În ultima perioadă a vieții era profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology.